Garnki ceramiczne: właściwości, zalety, wady

2019-09-13 13:01

Garnki ceramiczne coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Są stosunkowo tanie, bardzo estetyczne i pozwalają na zdrowe, niemal beztłuszczowe gotowanie. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy garnki ceramiczne będą pełniły swoją funkcję przez długie lata, jak na przykład garnki żeliwne?

Garnki ceramiczne
Autor: materiały prasowe Garnki Fusion Fresh marki Ambition

Spis treści

  1. Z czego są wykonane garnki ceramiczne?
  2. Garnki ceramiczne do gotowania – jakie mają zalety?
  3. Czy garnki ceramiczne są zdrowe?
  4. Garnki ceramiczne – indukcja
  5. Do czego można używać garnków ceramicznych?
  6. Jak konserwować garnki ceramiczne?
  7. Czy garnki ceramiczne można myć w zmywarce?
  8. Dlaczego garnki ceramiczne mają tak różną cenę?

Z czego są wykonane garnki ceramiczne?

W rzeczywistości nazwa „garnek ceramiczny” jest umowna, bo tego typu naczynia są najczęściej wykonane z aluminium i pokryte warstwą minerałów i gliny, dzięki czemu powłoka staje się nieprzywierająca. Można w nich nie tylko gotować, ale również podsmażać potrawy bez użycia tłuszczu.

O wiele droższą, ale za to w pełni bezpieczną opcją są garnki ceramiczne wykonane z Silarganu. To specjalny, antybakteryjny rodzaj ceramiki, która nie zawiera niklu. Cena takiego garnka to zazwyczaj kilkaset złotych.

Garnki ceramiczne do gotowania – jakie mają zalety?

  • Są bardzo odporne na zarysowania i rdzę, przez co mogą służyć przez długi czas. Oczywiście nie oznacza to, że można gotować w nich przy użyciu sztućców ze stali nierdzewnej – w ten sposób ściera się i uszkadza powłoka ceramiczna.
  • Można je wkładać do piekarnika – pod warunkiem że nie mają żadnych plastikowych elementów (na przykład uchwytów).
  • Powłoka ceramiczna sprawia, że są w pełni bezpieczne i zdrowe także dla alergików. Garnki ceramiczne nie zawierają szkodliwych substancji.
  • Dobrze utrzymują ciepło, i to nawet godzinę po ugotowaniu potrawy. Dlatego nie trzeba jej szybko podgrzewać.
  • Można w nich przechowywać potrawy przez dłuższy czas.
  • Są dostępne w wielu wersjach kolorystycznych.

Czy garnki ceramiczne są zdrowe?

Tak, choć warto pamiętać o tym, by uważać na powłokę ceramiczną – nie szorować jej druciakiem ani nie rysować jej sztućcami. Co ważne, lepiej unikać garnków ceramicznych glazurowanych (ich powłoka jest błyszcząca), bo może się w nich znajdować ołów i kadm, które mogą niekorzystnie wpływać na organizm człowieka. Dlatego wybierajmy matowe garnki ceramiczne.

Garnki ceramiczne łatwo obić, trzeba więc uważać, by nie zrzucić ich na podłogę. Jeżeli powłoka ceramiczna odpryśnie lub zostanie zarysowana, straci swoją nieprzywierającą właściwość.

..  Garnek żeliwny i jego właściwości >>>

Garnki ceramiczne – indukcja

Garnek ceramiczny do piekarnika nada się równocześnie na gaz oraz na płytę indukcyjną. Warto pamiętać, że garnki ceramiczne indukcyjne powinny mieć nieco grubsze dno. Najlepiej, aby było ono zaprojektowane specjalnie z myślą o indukcji. To zagwarantuje, że potrawy nie będą przywierać do powłoki ani tracić smaku.

Do czego można używać garnków ceramicznych?

Jak już wiemy – do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia w piekarniku. To jednak nie wszystkie zastosowania! Garnek ceramiczny do gotowania na parze będzie pomagał gotować zdrowo i całkowicie bez tłuszczu. Wystarczy dokupić do niego sitko (o ile nie będzie dołączone w zestawie). Z powodzeniem zastąpi parowar.

Garnek ceramiczny do kiszenia? Jak najbardziej. Kultowe kamionki to właśnie garnki ceramiczne, choć oczywiście wykonane w całości z tego materiału. Co ciekawe, kamionka służy nie tylko do kiszenia kapusty, ogórków i innych warzyw, ale można ją również włożyć do piekarnika, by przygotować aromatyczne dania duszone.

..  Garnki emaliowane, czyli klasyka w nowym wydaniu >>>

Jak konserwować garnki ceramiczne?

Na szczęście nie wymagają szczególnych zabiegów. Bród łatwo z nich odchodzi – wystarczy woda z łagodnych detergentem i miękka ściereczka. Pamiętajmy również, by nie zalewać zimną wodą rozgrzanego garnka lub patelni, co może uszkodzić powłokę ceramiczną.

Czy garnki ceramiczne można myć w zmywarce?

Nowoczesne powłoki ceramiczne można bez problemu myć z zmywarce, bo znakomicie znoszą wysokie temperatury.

Dlaczego garnki ceramiczne mają tak różną cenę?

Czym różni się garnek za 60 zł od tego za 600 zł? Każdy producent wykorzystuje materiały innej jakości, co łatwo zauważyć w procesie późniejszego użytkowania. Bardzo tanie garnki ceramiczne będą się szybko zużywać – po 2-3 latach powłoka straci swoje właściwości. Drogie naczynia są często wyposażone w dwuwarstwową powłokę ceramiczną wysokiej jakości, przez co jest ona naprawdę odporna. Taki garnek posłuży nam przez długie lata, więc nie trzeba obawiać się większego wydatku.

Warto zainwestować w komplet garnków ceramicznych – są praktyczne i uniwersalne, a ze względu na szeroką gamę kolorystyczną staną się piękną ozdobą kuchni.

Elegancka kuchnia w bieli, architekci WZ Studio