Garnki emaliowane – jakie są ich zalety?

Garnek emaliowany to dobra inwestycja, bo wyróżnia go wiele zalet. Warto jednak pamiętać, że stare garnki emaliowane nie mają takich właściwości jak te, które obecnie znajdziemy na rynku. Przejdźmy jednak do tego, dlaczego emalia w kuchni bardzo dobrze się sprawdza.

  • Garnki emaliowane są bezpieczne. Nie uczulają ani nie mają szkodliwych substancji, a także, co ważne, nie wchodzą w interakcję z żywnością, na przykład z kwasami. Ugotujemy w nich pyszny bigos lub kapuśniak bez obaw, że potrawa będzie miała nieodpowiedni smak. Emalia to sproszkowane szkło z pigmentem, dlatego właśnie jest tak bezpieczna w użytkowaniu.
  • Nowoczesne naczynia emaliowane są pokryte specjalną, bardzo trwałą powłoką, która jest odporna na zarysowania, ścieranie lub korozję. Dzięki temu bardzo łatwo utrzymać je w czystości.
  • Garnki emaliowane nie są drogie, a będą służyły przez długie lata, pod warunkiem że będziemy je dokładnie czyścić.
  • W garnkach emaliowanych można naprawdę szybko coś ugotować, bo nagrzewają się błyskawicznie. To pozwoli oszczędzić prąd lub gaz.
  • Jeżeli lubimy kompletować garnki w przeróżnych rozmiarach, to nie znajdziemy większego wyboru niż właśnie w przypadku emalii! Bardzo duże garnki, średnie, na jedną porcję zupy – na pewno uda się znaleźć coś dla siebie.
  • Emalia nadaje się do przechowywania jedzenia, a więc ugotowaną potrawę, tuż po wystudzeniu, możemy swobodnie schować do lodówki. Nie zmieni swojego smaku i będzie łatwa w odgrzewaniu.
  • Garnki emaliowane są odporne na wysokie temperatury. Nowoczesna emalia nadaje się do piekarnika. Sprawdźmy jednak najpierw, czy garnek nie ma żadnych plastikowych elementów.

Czy garnki emaliowane mają wady?

Wbrew pozorom nie ma ich wiele. Oczywiście faktem jest, że lepiej nie upuszczać ich na kafelki, bo emalia odpryśnie. Nie wolno również szorować ich druciakami, aby nie uszkodzić powierzchni. Jednak odpowiednio pielęgnowane będą służyć przez długie lata. Garnki emaliowane szkodliwe? To mit, choć warto pamiętać, by używać wyłącznie takich naczyń, na których nie ma rys i odpryśnięć.

Jak wyczyścić garnek emaliowany?

To naprawdę bardzo proste. Garnki myjemy w ciepłej wodzie, przy użyciu łagodnych detergentów i miękkiej gąbki. A czym wyczyścić przypalony garnek emaliowany? Najlepiej namoczyć go przez kilka godzin – spalenizna powinna łatwo później odejść. W przypadku naprawdę trudnego przypalenia łatwo przygotujemy pastę z sody oczyszczonej. Sodę mieszamy z wodą, aby uzyskać konsystencję pasty do zębów. Następnie smarujemy nią dokładnie cały przypalony obszar garnka i pozostawiamy na około 8-12 godzin. Po tym czasie spryskujemy pastę octem. Bierzemy miękką szczoteczkę i kolistymi ruchami myjemy spaleniznę, która powinna odejść bez problemu.

..  Przypalony garnek – jak go wyczyścić? >>>

Jak wybielić garnek emaliowany?

Znów przyda się soda oczyszczona. Wsypujemy do garnka 2 łyżki sody i dodajemy 4 szklanki wody. Roztwór powinien przykryć cały osad, więc przygotujmy odpowiednią ilość. Następnie gotujemy przez kilkanaście minut, mieszając drewnianą łyżką. Po wylaniu roztworu garnek będzie znów jak nowy.

Czy garnki emaliowane można myć w zmywarce?

Tak! Nowoczesne garnki spokojnie możemy myć i wyparzać, bo farby emalierskie są w procesie produkcji utrwalane w temperaturze około 800 C. Warto jednak zwrócić uwagę na środki czyszczące, których używamy do zmywarki – mogą one powodować matowienie. Dobrym pomysłem jest używanie domowych środków czyszczących do zmywarki, na przykład sody i kwasku cytrynowego lub octu.

Garnki emaliowane na indukcję

Dobra wiadomość jest taka, że garnki emaliowane świetnie sprawdzą się na indukcji, pod warunkiem że płyta zawsze będzie czysta. Pozostawiony cukier lub sól, a nawet tłuszcz i resztki jedzenia mogą uszkodzić powierzchnię. Lepiej również nie przesuwać naczynia po płycie. I najważniejsze: rozmiar garnka powinien być dopasowany do wielkości płyty!

..  Patelnia żeliwna i jej właściwości >>>