MAŁA KUCHNIA częściowo zamknięta: biały kubik w roli nowoczesnej kuchni
Mała kuchnia jest częściowo zamknięta, dzięki czemu można w niej spokojnie wykonywać kuchenne czynności – nie tracąc przy tym z oczu gości w salonie.
Wokół małej kuchni, częściowo zamkniętej, rozmieszczono pozostałe strefy wnętrza. Zaprojektowany przez architektów kubik wypełniony został zabudową zamówioną w HTH. Podłogę w tej strefie pokryto szarą wylewką epoksydową, która jest naturalnie ciepła i ułatwia utrzymanie czystości.
Mała kuchnia częściowo zamknięta: widok na jadalnię
W małej kuchni częściowo zamkniętej, z jednej strony zrezygnowano z górnych szafek, za to blat roboczy ma niestandardową głębokość (90 cm), ułatwiającą kuchenne prace. Przeciwległa ściana została szczelnie zabudowana, by zmieścić niezbędne sprzęty. Pozostawiono w niej jedynie wnękę na zlew.
Zamiast tradycyjnej ściany z wyraźnie odcinającymi się drzwiami do pomieszczeń czy szaf, w małej kuchni częściowo zamkniętej mamy ścianę zbudowaną z MDF-u, kryjącą wnęki i wejścia do pomieszczeń. Dlaczego warto zastosować takie rozwiązanie?
1. Ujednolicenie
Ściana składająca się z paneli zamaskuje dużą liczbę wnęk i otworów, w których można zaaranżować wiele praktycznych schowków – nie tylko wąskie półki czy głębsze szafy, ale wręcz pomieszczenia
gospodarcze. To doskonałe rozwiązanie, gdy trzeba ukryć instalacje, przewody kominowe.
2. Uporządkowany korytarz
Zamiast zastawiać ciąg komunikacyjny wolno stojącymi meblami, można zdecydować się na zwężenie go.
Stracimy przestrzeń, ale zyskamy efektywne i schludne miejsce do przechowywania.
3 Powiększenie pomieszczeń
Przesuwając np. drzwi do łazienki czy pralni do linii zabudowy szaf, zyskamy więcej przestrzeni użytkowej.
A nawet metr kwadratowy to bardzo cenna „zdobycz”.