Maselniczka ceramiczna, szklana czy drewniana? Wybieramy najlepszą maselniczkę

2020-03-13 10:44

Maselniczka pełni w kuchni funkcję nie tylko praktyczną, ale i dekoracyjną. Masło podane w maselniczce, a nie w aluminiowej folii czy papierze prezentuje się estetycznie i higienicznie. Wybór maselniczki może wydawać się prostą sprawą, ale w sklepach mamy wiele modeli wykonanych z różnych materiałów. Który jest najlepszy? Jaki materiał jest najzdrowszy? Która maselniczka jest najtrwalsza?

Maselniczka
Autor: lucop/GettyImages Kupując maselniczkę, warto kierować się nie tylko względami estetycznymi, ale przede wszystkim funkcjonalnością

Spis treści

  1. Maselniczka ceramiczna, szklana, stalowa, plastikowa i drewniana. Która jest najlepsza?
  2. Jak przechowywać masło? W lodówce czy poza nią?
  3. Jak urządzić kuchnię? Garść inspiracji

Maselniczka ceramiczna, szklana, stalowa, plastikowa i drewniana. Która jest najlepsza?

Kupując maselniczkę, warto wybrać taką, która wymiarami zbliżona jest do standardowej kostki masła, a więc 18 × 2 × 16 cm. Obecnie formy, jakie przyjmują maselniczki są tak różne, że każdy znajdzie model, który spełni wszystkie estetyczne oczekiwania i wpisze się w każdy gust. W sklepach możemy więc natknąć się na maselniczkę o tradycyjnej formie prostopadłościanu, są też maselniczki okrągłe, w stylu retro, oraz przybierające różne kształty, np. krowy, pojazdu, muszli itd. Niektóre maselniczki mają w zestawie drewnianą lub bambusową pokrywę, która jednocześnie pełni funkcję deseczki do krojenia. Niektóre modele wyposażone są w niewielkie nożyki do masła.

  1. Maselniczka ceramiczna – cechuje ją duża wytrzymałość, ponadto nie chłonie zapachów, jest łatwa w utrzymaniu czystości, odporna na wilgoć, szkodliwe działanie bakterii i kwasów. Ceramiczna maselniczka jest stylowa i elegancka, dlatego można dostosować ją do każdej kuchni
  2. Maselniczka szklana – ważne, by była wykonana ze szkła hartowanego, które zapewni jej dużą wytrzymałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Szklana maselniczka nie chłonie zapachów, łatwo się ją czyści. Mimo trwałości wykonania nawet szkło hartowane się zbije, gdy uderzy o podłogę, dlatego warto uważać i obchodzić się z nią z uwagą
  3. Maselniczka ze stali nierdzewnej – jest bardzo wytrzymała, gdy spadnie z dużej wysokości, nie rozbije się. Stalowe maselniczki są bardzo eleganckie, długo utrzymują świeżość masła
  4. Maselniczka porcelanowa – jest odporna na wysokie temperatury oraz działanie kwasów. Nie wchłania ani wody, ani gazów. Porcelanowe maselniczki są bardzo eleganckie, ale trzeba uważać, by się nie zbiły, ponieważ porcelana jest bardzo krucha
  5. Maselniczka drewniana – produkowana najczęściej z drewna bukowego, które następnie jest impregnowane olejem jadalnym. Jeśli maselniczka nie została zaimpregnowana przez producenta, warto zrobić to we własnym zakresie, ponieważ impregnacja pozwoli uchronić drewno przed szkodliwym działaniem wilgoci, uszkodzeniami i chłonięciem zapachów. Co jakiś czas należy impregnować maselniczkę wykonaną z drewna, a myjąc ją pod bieżącą wodą, trzeba pamiętać, by wytrzeć ją potem do sucha, ponieważ nadmierna wilgoć bardzo szkodzi wyrobom z drewna
  6. Maselniczka plastikowa – pojemniki na masło wykonane z plastiku są lekkie, łatwe w utrzymaniu czystości, nie pochłaniają zapachów, są wytrzymałe i tanie. Niestety, nie prezentują się tak dobrze jak maselniczki ceramiczne lub stalowe, mogą się łatwo rysować

Jak przechowywać masło? W lodówce czy poza nią?

Większość z nas przyzwyczaiła się, że masło powinno być przechowywane w lodówce. Okazuje się jednak, że badacze mają na ten temat nieco inne zdanie. Według nich masło zamknięte w szczelnej maselniczce doskonale poradzi sobie poza lodówką. Pamiętajmy, że masło w 82% składa się z tłuszczu i tylko z 18% z wody, ponadto produkuje się je z pasteryzowanego mleka, w którym giną bakterie. Sól zawarta w maśle również zapobiega rozwojowi bakterii. To dlatego produkt ten poza lodówką poradzi sobie wyśmienicie.

Oczywiście przechowywanie masła w lodówce ma swoje zalety. Przede wszystkim masło, które przechowujemy w lodówce, dłużej zachowa świeżość i nie zepsuje się tak szybko jak masło, które większość czasu trzymamy na kuchennym blacie. Nawet gdy na co dzień przechowujemy masło w maselniczce poza lodówką, to w okresie letnim, by uchronić je przed zepsuciem, warto włożyć do lodówki. Poza okresem upałów możemy śmiało trzymać masło w szczelnej i ciemnej maselniczce – to bardzo ważne, by tlen i światło nie docierały do masła, dzięki czemu posłuży nam dłużej. Ciekawym sposobem na przechowywanie masła jest specjalny pojemnik, który zanurza się w wodzie. Jak działa? Pojemnik napełnia się wodą, a kostkę masła umieszcza się w otworze w pokrywie pojemnika. Gdy zamkniemy pojemnik, masło zanurzy się w wodzie, która będzie naturalną barierą ochronną przed tlenem i światłem. Dzięki temu masło nie zjełczeje i nie będzie twarde jak po włożeniu do lodówki. Możemy również masło zanurzyć w glinianym naczyniu napełnionym wodą i przykryć je szczelnie.

Dla osób, które trzymają masło w lodówce mamy dobre wieści – istnieje kilka sposobów, by ułatwić sobie krojenie zimnego i twardego jak bryła lodu masła wyjętego prosto z lodówki. Na rynku dostępne są specjalne krajalnice i młynki do masła, które szatkują, kroją, mielą masło na drobne kawałeczki, które lepiej się rozsmarowują. Możemy również użyć obieraczki do warzyw lub sera, dzięki temu pokroimy masło na cienkie plasterki. Dobrze jest zaopatrzyć się w specjalny nóż do masła. Czasem maselniczka wyposażona jest w niewielki nożyk do masła, pamiętajmy, by miał on zaokrąglone ostrze, co pomoże rozsmarować masło na powierzchni chleba itd. Nóż do masła możemy również lekko ogrzać na przykład nad kuchenką gazową – masło wyjęte z lodówki łatwiej będzie się kroić i rozsmarowywać. W sklepach można kupić specjalne noże termiczne do masła, ale niestety są one dość drogie.

Jak urządzić kuchnię? Garść inspiracji

Nasi Partnerzy polecają