Aranżując wymarzoną kuchnie, prędzej czy później będziemy musieli zdecydować się na zakup patelni. Mogą być one wykonane z przeróżnych materiałów. Wśród nich znajdziemy również patelnie określane jako granitowe. Przyjrzyjmy się zatem tym praktycznym akcesoriom kuchennym, wymieniając ich zalety i wady.

Jak zbudowane są patelnie granitowe?

Patelnie granitowe to doskonały wybór dla domowych mistrzów kuchni, którzy pragną funkcjonalności w posługiwaniu się takim narzędziem w trakcie przygotowywania potraw. Jeżeli stawiamy także na estetykę, zakup patelni granitowej okaże się strzałem w dziesiątkę.

Patelnie granitowe (a ściśle ujmując, patelnie pokryte powłoką granitową) wykonane są zwykle z wysokiej jakości aluminium lub stali nierdzewnej, które zabezpiecza specjalna, mineralna powłoka typu non-stick (nieprzywieralna). Dzięki powłoce wzmocnionej drobinkami granitu patelnie granitowe, podobnie jak te wykonane z tytanu, są niezwykle odporne na zarysowania czy pęknięcia.

..  Wszystko o patelni miedzianej >>>

Patelnia granitowa – właściwości i zalety

Powłoka w patelni granitowej jest nieprzywierająca, co pozwala na smażenie posiłków nawet na niewielkiej ilości tłuszczu. Gładka powierzchnia to również ułatwienie dla czyszczenia patelni granitowej pod bieżącą wodą. Ponadto jedzenie smażone na granicie nie przejmuje żadnego zapachu, tak więc można cieszyć się niczym niezaburzonym smakiem przyrządzanych dań. Zaletą patelni granitowych jest przystosowanie niektórych modeli do korzystania z indukcji, a nawet znajdziemy wśród nich takie, którym niestraszne jest pieczenie w piekarniku. Podobieństwo patelni granitowych do najlepszych patelni tytanowych jest nieprzypadkowe, ale w przeciwieństwie do nich nie zapłacimy za nie bardzo dużej kwoty.

..  Patelnia stalowa i jej właściwości >>>

Wady patelni granitowej

Oprócz tak wielu zalet patelni granitowej znajdziemy niestety również kilka istotnych wad. Przede wszystkim będziemy zmuszeni do klasycznego czyszczenia – w przypadku granitu możemy zapomnieć o zmywarce. Dodatkowo patelnie granitowe z grubszym dnem są dość ciężkie.

Jeżeli zdecydujemy się na zakup patelni granitowej, powinniśmy uważać na tanie podróbki. Dlatego musimy zwrócić uwagę na grubość dna, która powinna wynosić do 4 mm. Pamiętajmy też, by sprawdzić, jaką temperaturę wytrzyma dana patelnia granitowa – najlepiej, gdy wynosi ona powyżej 250 stopni Celsjusza.

..  Jak wybrać dobrą patelnię do naleśników? >>>