Podłoga w kuchni powinna być trwała i łatwa w utrzymaniu czystości. Jak urządzić kuchnię na nowo, by remont był opłacalny i skuteczny? Przede wszystkim warto wiedzieć podstawowe rzeczy. Najlepiej, żeby podłogi do kuchni były z materiału, dzięki któremu będą odporne na ścieranie i do sprzątania.

Urządzanie kuchni: najlepsza podłoga do kuchni

Takie cechy mają np. płytki podłogowe ceramiczne. Chętnie stosowany do wykończenia kuchni jest gres porcelanowy i szkliwiony, bo ma niską nasiąkliwość, nie wyciera się szybko i nie robią się na nim plamy. Również dobre na podłogi do kuchni, ale mniej odporne (łatwiej się wycierają, częściej pękają i obtłukują) są terakota i klinkier. Ułożenie płytek podłogowych w kuchni jest dość kosztowne. Tak wykończona podłoga w kuchni jest wprawdzie praktyczna, ale zimna, chyba że ułoży się pod nią ogrzewanie podłogowe.

Sprawdź też: nowoczesna podłoga z żywicy >>>

Wybierając podłogę do kuchni pamiętajmy przede wszystkim o jej stronie praktycznej. Wybierzmy posadzkę, która będzie przede wszystkim łatwa w utrzymaniu i odporna na wszelkie zanieczyszczenia. Pamiętajmy przy tym, że podłoga jest dopełnieniem projektu kuchni i musi tworzyć z nim spójną całość. Jaką podłogę do kuchni wybrać? Jaki materiał okaże się najtrwalszy i najlepszy? Prezentujemy miniprzewodnik po kuchennych podłogach!

Podłoga do kuchni: jaką wybrać?

W kwestii podłóg do kuchni wybór mamy naprawdę szeroki. Płytki, kamień, czy drewno... Szeroka oferta rynkowa sprawi, że z pewnością każdy znajdzie coś, co idealnie wpasuje się w stylistykę projektu kuchni. Nie zapominajmy przy tym jednak o względach praktycznych i wybierzmy taką podłogę, która będzie nie tylko ładna, ale przede wszystkim funkcjonalna.

Sprawdź też: marmur we wnętrzach - zastosowanie, aranżacje, zdjęcia >>>

Najpopularniejszym i chyba najbardziej funkcjonalnym rozwiązaniem w aranżacji podłogi w kuchni są oczywiście płytki podłogowe. Czy to ceramiczne czy gresowe - sprawdzą się w tym wnętrzu idealnie. Płytki charakteryzują się niską nasiąkliwością i są odporne na uszkodzenia. Jeśli poszukujemy idealnego rozwiązania do wnętrz kuchni minimalistycznych, nieco surowych i nowoczesnych – świetnym rozwiązaniem będzie posadzka z kamienia. Warto przy tym zauważyć, że kamień będzie jednym z najtrwalszych wykończeń.

Sprawdź też: zdjęcia kuchni - galerie >>>

Zastanawiając się nad podłogą drewnianą w kuchni pamiętajmy, że będzie ona narażona na ciągłą wilgoć i zmianę temperatury. Dlatego warto wybrać podłogę z drewna egzotycznego, twardego. Choć podłoga drewniana daje niesamowity efekt wizualny i zdecydowanie wzbogaca projekt kuchni, wymaga ona jednak od nas nieco pracy i wysiłku, by przez długi czas mogła ona cieszyć nasze oko swym naturalnym urokiem. Większej uwagi wymaga od nas także podłoga pokryta panelami. Te, doskonale imitują drewno, stając się efektownym dopełnieniem aranżacji. Warto jednak wybrać panele o wysokiej klasie ścieralności, ze specjalną płytą charakteryzującą się podwyższoną odpornością na działania szkodliwych czynników. Praktycznym rozwiązaniem w projekcie kuchni jest zastosowanie elementów wykończeniowych o dużym formacie. To sprawi, że pozbędziemy się w ten sposób licznych fug, które są ciężkie do utrzymania. Jeśli już zdecydujemy się na mniejszy format, pamiętajmy o uniwersalnym kolorze fug. Warto wybrać te ciemniejsze, na których brud nie będzie tak bardzo widoczny.

Podłoga w kuchni: jakie fugi do płytek?

Osobny problem podczas urządznia kuchni i wykańczania podłogi stanowią masy spoinujące (fugi), którymi wypełnia się szczeliny między płytkami. Większość sprzedawanych mas jest co prawda odporna na działanie wilgoci, jednak i tak są najsłabszym „ogniwem” podłogi. Podczas eksploatacji podłogi w kuchni to one najszybciej się brudzą i wykruszają. Lepsze właściwości od cementowych mają fugi epoksydowe, ale są droższe i trudniej się je nakłada. W kuchni z ogrzewaniem podłogowym trzeba użyć specjalnych wysokoelastycznych mas odpornych na naprężenia powstające pod wpływem zmian temperatury płytek podłogowych spowodowanych działaniem ogrzewania podłogowego.

Podłoga w kuchni z kamienia

Podłogi w kuchni można zrobić także z kamienia, na przykład z nienasiąkliwego i odpornego na ścieranie granitu, pasującego zwłaszcza do nowoczesnych aranżacji kuchni. Płytki podłogowe mogą być z łupku, polskich wapieni lub piaskowca oraz bardzo modnego w ostatnich latach trawertynu. Jeśli taka kamienna podłoga kuchenna zostanie odpowiednio zabezpieczona, przez lata nie straci swoich walorów estetycznych i będzie ozdobą kuchni. Dobre na podłogi do kuchni są także konglomeraty granitowo-warcowe. Są trwałe i odporne, mają ciekawą kolorystykę. Płytki podłogowe kamienne są łatwe do pielęgnacji, mogą mieć większy format niż płytki ceramiczne i znacznie cieńsze spoiny, dając efekt jednolitej powierzchni. Kamienna posadzka jest zimna i zazwyczaj jeszcze droższa od ceramicznej.

Podłoga w kuchni drewniana

W kuchni urządzonej w stylu rustykalnym albo w kuchni otwartej na salon dobrze będzie wyglądała podłoga drewniana - „ciepła” i bezpieczna (amortyzuje upadki). W kuchni trzeba ją zrobić z twardego rodzimego drewna lub z drewna egzotycznego. Najlepsze do kuchni będą duże deski - tradycyjne lub parkietowe, dobrego gatunku bez sęków i przebarwień, żeby podłoga w kuchni była trwała i łatwa do utrzymania w czystości.

Podłoga w kuchni: galeria zdjęć

Zobacz zdjęcia i inspiracje na wykończenie podłogi w kuchni. Wybieramy płytki podłogowe.