Kuchnie z otwartymi półkami w minimalistycznych wnętrzach: HIT!
Domeną współczesnych kuchni jest zabudowa przypominająca przestrzeń wystawienniczą: odkryte półki, szafki, regały i etażerki. Wszystko, co dotąd chowaliśmy: naczynia, AGD, produkty spożywcze - teraz eksponujemy. Kuchnie z otwartymi półkami świetnie odnajdują się w minimalistycznych wnętrzach, przełamując gładkie powierzchnie zamkniętej zabudowy.
Spis treści
- Przestrzeń wystawiennicza: zaaranżujmy otwartą zabudowę tak, by dekorowała wnętrze
- Czytaj też: Kuchnia otwarta >>>
- Kategorie otwartych półek: kredensowe, spiżarkowe, ekspozycyjne
Kuchenne ekspozycje są dziś zdecydowanie na czasie, dzięki nim przestrzeń nabiera dynamiki, indywidualności. Niestety, otwarta zabudowa wymaga od nas znacznie większej dbałości o porządek. W zamian zyskujemy jednak wiele: przede wszystkim wizualną lekkość, maksymalne, ergonomiczne wykorzystanie miejsca oraz posiadanie pod ręką wszystkiego, co niezbędne: talerzy, słoiczków, przypraw, buteleczek.
Przestrzeń wystawiennicza: zaaranżujmy otwartą zabudowę tak, by dekorowała wnętrze
Elegancka zastawa kuchenna, naczynia, porcelanowe zbiory, kolekcje książek kucharskich wyśmienicie ozdabiają wnętrze. Zazwyczaj dodają mu przytulnego, ciepłego charakteru. Dobór zabudowy determinuje oczywiście sposób ułożenia kuchennych naczyń i bibelotów. Mogą stać grzecznie w szeregu, ale również wisieć, leżeć, i to nie zawsze z zachowaniem reguł symetrii.
Czytaj też: Kuchnia otwarta >>>
Kategorie otwartych półek: kredensowe, spiżarkowe, ekspozycyjne
Ze względu na funkcję otwarte półki i regały możemy podzielić na: kredensowe - do trzymania AGD i dodatkowego wyposażenia, spiżarkowe - w których magazynujemy produkty w dekoracyjnych pojemnikach, oraz ekspozycyjne, wprowadzające elementy ozdobne, takie jak książki (np. kucharskie), wazony itd.