Sezon na parę! Kulinarne inspiracje z piekarnikami parowymi Electrolux

2019-05-27 14:16

Lekkie, soczyste, bardzo apetyczne – na takie dania mamy ochotę w ciepłej porze roku. Nie zawsze jednak łatwo o te walory, gdy korzysta się z tradycyjnego sprzętu AGD. Na szczęście na wszystko znajdzie się sposób! Nowe piekarniki parowe szwedzkiej marki Electrolux pełne są innowacyjnych rozwiązań, które gwarantują doskonały efekt wysiłków kulinarnych.

Sezon na parę
Autor: materiały prasowe Electrolux Poznaj zalety piekarników parowych

Spis treści

  1. Gotowanie pełną parą
  2. Więcej smaku dzięki parze
  3. Poznaj nowe piekarniki SteamBoost
  4. SteamCrisp – soczyste mięsa z chrupiącą skórką
  5. Piekarniki SteamBake, czyli para do pieczenia
Nowoczesne piekarniki SteamBoost
Autor: materiały prasowe Electrolux Termosonda na bieżąco kontroluje temperaturę w środku potraw

Gotowanie pełną parą

Dania przygotowane na parze niektórym kojarzą się z warzywami lub pozbawionymi smaku piersiami z kurczaka. Nic bardziej mylnego! Na parze możemy przygotować niemalże każde danie. Co więcej,piekarniki parowe wydobywamy w ten sposób lepszy smak i aromat przygotowywanych potraw. To od lat tajna broń najlepszych restauracji i szefów kuchni. Piekarniki parowe wykorzystują termoobieg w połączeniu z parą. Gorące powietrze sprawia, że potrawa jest przyjemnie chrupiąca z zewnątrz, natomiast delikatna i soczysta w środku dzięki parze.

Więcej smaku dzięki parze

W piekarniku parowym Electrolux przygotujesz wyjątkową niedzielną pieczeń przyprawioną aromatycznymi ziołami, pyszne brownie, a nawet domowy chleb. Dzięki parze ciasto lepiej wyrasta, ma bardziej chrupiącą skórkę, a pieczywo jest miękkie i puszyste w środku. Para dodana w trakcie pieczenia wydobywa najlepszy smak potrawy, zachowuje soczystość produktu i zapobiega jego wysuszaniu. Gotowanie w piekarnikach parowych jest także o 20% szybsze niż w tradycyjnych urządzeniach tego typu. Pozwala zachować więcej składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Gotowanie na parze ma same zalety!

Poznaj nowe piekarniki SteamBoost

Piekarniki parowe SteamBoost umożliwiają zarówno tradycyjne pieczenie z termoobiegiem, jak i wykorzystanie pary w trzech różnych trybach: gotowania na parze, odgrzewania oraz pieczenia. Dzięki SteamBoost wypieczesz idealne ciasta i chleby, upieczesz mięsa oraz zapiekanki, a także ugotujesz na parze. Kluczowe są zaawansowane funkcje, które ułatwiają twórczość kulinarną oraz dbają o jak najlepsze walory smakowe wypieków. Mowa o kontroli temperatury (na zdjęciu poniżej pieczenie ryby z termosondą), szybkim nagrzewaniu i równomiernym pieczeniu. 

Szczegóły w artykule: Dobrze wypieczone z parą. Nowoczesne piekarniki SteamBoost >>

SteamCrisp – soczyste mięsa z chrupiącą skórką

Piekarnik SteamCrisp dzięki parze łączy optymalną wilgotność potrawy z chrupką skórą. Para i gorące powietrze gwarantują, że potrawy nie wysychają i można je piec w niższej temperaturze.

SteamCrisp chroni przed przesuszeniem. To idealne rozwiązanie do pieczenia mięs, zapiekanek, pieczywa, ciast, a także odgrzewania potraw bez ryzyka wysuszenia. Dodatek pary poprawia smak i konsystencję.

Piekarniki SteamBake, czyli para do pieczenia

Lubisz domowe wypieki? Koniecznie zainteresuj się tradycyjnymi piekarnikami z funkcją SteamBake. Dodanie pary na początku procesu pieczenia sprawia, że wypieki doskonale wyrastają, zyskują większą objętość (puszystość) i chrupiącą skórkę, a na dodatek dłużej zachowują świeżość. Piekarniki SteamBake idealnie nadają się do wypiekania ciast i chleba.

Piekarniki Electrolux
Autor: archiwum